UA
 

Стенограмма новых записей Мельниченко (обновлено)

Українська правда,  27 января 2001, 17:50
0
5614

Майор Мельниченко передал новые записи заместителю главы комиссии по делу Гонгадзе Виктору Шишкину. В них записаны якобы разговоры народных депутатов с президентом Украины Ленидом Кучмой. В этих записях Турчинов узнал свой голос. Публикуем стенограммы этих записей с интернет-издания «Украинская Правда».

"С первых же минут я узнал свой голос и вспомнил, о чем мы говорили", - сказал Турчинов.

Беседа проходила в конце сентября, после ареста супруга Юлии Тимошенко. Лидер фракции пришел к президенту, чтобы уговорить его сделать все возможное для того, чтобы Александр Тимошенко был отпущен на свободу. Разговор продолжался не более 30 минут, однако самому Турчинову было предоставлено на "опознание" не более 5 минут записи.

"Турчинов розмовляє з Кучмою"

Кучма: Юля зробила одну кардинальну помилку. Вона прийшла в уряд і почала боротися з, так сказать, олігархами. Забуває, що сама такий же ж олігарх.

Турчинов: Я думав, у неї було таке завдання, таке право Ви їй давали.

Кучма: У неї право там навести порядок, розумієш. І я за жорстокий порядок, але ж є різні, так сказать, еті, заходи з цього приводу. За те, щоб навести порядок – почитай Укази, всі засідання Ради нацбезпеки. Там дуже жорсткі рішення, дуже жорсткі Укази. Я завжди підтримую заходи. Ти скажи, де є якійсь захід, де, припустимо, по якійсь обласній компанії, де президент виступав проти. Ніде ж. Почитайте мої виступи, я там чітко, так сказать, зрозуміло і чітко говорю. Для мене в цьому плані нема ні свата, ні брата. А коли вони оце між собою починають боротися, якщо ти сам ходиш абсолютно чистий - це одна справа, а коли ти зходиш і за тобою тягнеться занадто багато – тоді ти правий: у тої групи є велика база у всіх, так сказать, структурах, в любих практично структурах, через які вони можуть зробити тиск.

Из разговора Турчинов понял, что вопрос о том, выпускать, или нет, супруга вице-премьера на свободу зависит от "поведения" Тимошенко. "Мы разговаривали один на один, майора Мельниченко в помещении не было. Теперь я точно я уверен, что у него была техническая возможность записывать в кабинете президента".

Сам он бы не смог сделать такую запись, поскольку даже депутатов обыскивают перед тем, как они заходят к президенту.

На двух представленных журналистам лазерных дисках есть 1,5 часа записей президента с депутатами и должностными лицами.

Турчинов – первый, кто прослушал и официально опознал свой голос. Пока не известно, сколько именно человек смогут принять участие в подобной процедуре, однако, каждому из депутатов, чьи голоса предположительно присутствуют на пленке будет предоставлена возможность "воссоздать в памяти" свою беседу с гарантом. Среди них – Тарас Черновил.

Кстати, как свидетельствует тот же Турчинов, до него в кабинете у Кучмы долгое время находился Александр Лавринович, а после него к президенту зашел Бойко. Еще на пленочке есть разговоры Кучмы с Потебенько, Кравченко, Азаровым, Щербанем, Деркачем. Последний, кстати, докладывает о том, как прослушивают Тимошенко.

Предлагаем расшифровку беседы Кучмы и Азарова в оригинале:

"Азаров доповідає Кучмі"

Азаров: Значит, по Нефтегазу. Я пригласил Бакая, как мы с Вами договорились, показал ему эти все. Это мои люди делали, которым я доверяю. Переговорил с Александром Михайловичем, выяснил, значит, сколько там всего поступило. И сказал ему дословно следующее: "Значит, Игорек, ты минимум, ну так, миллионов сто положил в карман, минимум. Я понимаю, конечно, что я, разумеется, тебя подставлять не буду. Я тебе даю две недели, ну, максимум, месяц. (Тут, я показал ему все схемы) Уничтожь, так сказать, все эти бумаги, которые свидетельствуют прямо или косвенно о всех твоих этих... Ты делал все тупо и глупо". И я показал, что он делал все тупо и глупо.

Кучма: Хорошо.

Азаров: Ну, сейчас уже дело пошло. ...

Кучма: Значит, Николай Янович, я ему сказал: "Слушай, дорогой, мы все твою жопу прикрывать не будем".

Азаров: У него ж должны быть мозги.

Кучма: Я с тобой согласен. Я стобой согласен.

Азаров: Значит, можно ж было по уму делать. Нет, он делал так, что любой тупой ревизор липовые схемы просчитывал. Тупой даже.

Кучма: Так слушай, кругом, где он делал, всюду, всюду ж безнаказанность.

Азаров: Полная. Значит, мы договорились с этим Бакаем, надо ему в больницу лечь на некоторое время. Ну, только ж я это условно говорю, там неделю, две, месяц. Ну, можно полтора месяца подождать, это все роли не играет, но он понял, что ему надо сделать. Единственое, что я хочу, чтобы Вы поддержали, если он, мудак, этого не будет делать, тогда я ему так сказать...

Кучма: Ну, я ему завтра (???) скажу.

Азаров: Ну, завтра не надо, пусть он оклемается...

Епізод "Потебенько доповідає Кучмі"

П.: —...Тепер єсть така справа. Значить, Ви знаєте, в листопаді 99-го року справа була порушена по Донєцку, це так званий Салов, це адвокат, ми порушили справу по 127-й — "Поширення неправдивих відомостей відносно Президента". Він там всяку єрунду пьор. Ми його арештували.

К.: — Чого так довго?

П.: — Так от правильно, в листопаді арештували, в листопаді і в суд відправили. Листопад! До березня волокитив суд, а в березні відправив на експертизу.... Тут не поширення неправдивих відомостей, а тут єсть оскорблєніє, образа. А в чому різниця? Якщо поширення — Ви порушили, ми можемо Вас не допрашивать. Якщо образа — Ви являєтесь потерпілим, ми должни Вас допросити...

К.: — А хто таке рішення приймав?

П.: — Донецький районний суд. Я сказав: протест давайте внесем.

К.: — Я ім, бл..., матку вирву.

"Кучма з донецьким губернатором Януковичем"

К.: — Я тебе вітаю. Жив-здоров? У тебе є така справа по Салову? Адвокат.

Я.: — Єсть. Он нашебуршил там.

К.: — Пошебуршил. По ньому кримінальну справу там за поширення неправдивої інформації.

Я.: — Да.

К.: — Це з грудня місяця. Крутив, крутив ваш суд якийсь і повернули справу назад і сказали: це треба розглядати ні як поширення, а як образу Президента. Це ж подонки твої судді. Я повинен їхати до них і давати свідчення! Тому візьми цього суддю, блядь, за яйця подвесь, хай повесить одну ніч.

Я.: — Зрозумів. Ми розберемось.

К.: — Судді взагалі, блядь...

Я.: — Ну, вони подонки. Предсєдатель суда в мене там ненадьожний. Його надо мінять.

К.: — Ну ти ж понімаєшь... мінять, пока система такая, что... Ну я думаю, тепер ви розберетесь, чтоб он на всю жизнь запомніл.

"Кравченко доповідає Кучмі про справу по меру Черкас Олійнику"

 Кр.: — Ну, формально кримінальну справу ми порушили. Можно його долбати. Він весь час падає в обморок, там його откачують.

К.: — Там же Бойко, блять падлюка (Бойко — це Голова Верховного суду — Ред.). Я ж передав справу в іншу область, так Верховний суд... Бойко взяв і відмінив.

Кр.: — Ну, з Бойко надо вирішувати щось. Я думаю, що Ви план уже маєте, його треба виганяти.

К.: — Як тільки закон буде, я його убєру.Кр.: — Його треба виганяти. Він, ну Ви ж знаєте, під ким судова система. Вони всі вирішують проблеми. Кожну справу ми супроводжуєм до розгляду в суді і якщо суддю не беремо в кліщі хорошо, або не лякаємо, то вона ламається...

"Сумський губернатор Щербань доповідає Кучмі про ситуацію в області"

Щ.: —... Ну і відносно акціонерного товариства, Леонід Данилович. Тут я зараз торкнусь такої теми однієї — "Хімпром" наш сумський. Значить, це дуже інтересне підприємство, дуже. Воно єдине у нас, яке робить суперфосфат, не має такого ні в Росії, ні в Західному регіоні. Ну, воно єдине. Значить, воно буде приватизуватися, но так як воно буде приватизуватися тут, ми боїмося, що його просто розтягнуть і все. Є пропозиція така. Я ніколи не казав Вам за це, не знаю, може і не казати, може і треба казати мені. Но я все рівно вам вдячний повинен бути за роботу і так далі. Я хотів би щоб хтось приймав би в цьому участь із ваших — у цьому проекті. Я готов 25 % отдать, і одну акцію золоту ми отдамо, кому там скажете. І по кожному підприємству, яке інтересне, я все принесу і отдам, кому скажете. Хай дітям і онукам, це все рівно життя, Леонид Данилович. Ну, все рівно воно приватизується, але одно діло, коли його приватизують і розтягнуть просто, і друге, коли воно буде працювати.

К.: — Я Ющенко, Бондарю і вам написав, що приватизацію проводити за погодженням губернаторів. Отримав?

Щ.: — Не отримав. Я подивлюся.

К.: — Я це декілька днів тому назад.

Щ.: — Ми розмовляли з??? Ми його приватизуємо дуже умно, з інвестиціями туди, підприємство буде працювати, но шоб його просто не загубити.

К.: — Працюй.

Щ.: — Я теж листа дам. І тоді по Нафтопродукту — я теж акції, кому скажете дам...

Немного позже "Украинская Правда" опубликовала дополнительные материалы о том, что говорил Кучма после исчезновения Гонгадзе, а также дополнительные расшифровки разговоров Кучмы в кабинете.

"Потебенько доповідає Кучмі"

- Кармазін вот ето ж направив від комітету по корупції дві-три справи. Порушення закону на комітеті буде слушаться. Тому прошу прибуть на комітет. Я відповіді не дав. А той дзвонить. А я кажу: ти закон читаєш? Читаю. Так почитай… А такм сказано, що ВР забеспечує контроль те-те-те за діями прокуратури. Це одно. Питання друге. Де сказано, щоб я по комітетам ходив? Сорок сім мінут забрав. Лучше було заслухать прокуратуру. Сорок сім мінут.

Я з ним говорив, говорив, а потім, бл…, по-мужські – ти знаєш, пішов ти і кинув трубку. Пішов мій заступник на комітет. Розглядали там питання, но не дуже там. кажуть, коли прокурор приходив в комітет, то пообіцяв, що буде з нами спількуваться, а тепер не признає. А я ж приходив у фракцію, тоді комітетів не було…

Значить, іван Степанович уже в роль ввійшов. Уже фракція комуністів виступає за бюджет.

- За бюджет?

- Да, в обговоренні приймають участь. Да і Наталіна фракція…

- Да у неї там 8 чєловек осталось…

- Потєряла кабінет, потєряла машину. Гонгадзе пропав…

- В Чєчнє, чеченці його викрали (сміється)

"Щербань доповідає Кучмі по Хімпрому"

…- Значить по Хімпрому. В п'ятницю у Єханурова засідає комісія, яка готує матеріали на кабмін для того, щоб прийняти остаточне рішення і передати Хімпром в управління області. Єдине тут, якщо нагода з Єхануровим буде, сказати йому, щоб це рішення було, ну там воной так підготовлене. А тоді ми все доведем так, як я і казав, все до ума доведем.

- Харашо…

"Кучма - Потебеньку по Тернопільській області"

-Я попрошу Потебенька по сотці, або по прямому… Я вас вітаю, Михайло Олексійович, в Тернопільській області Збруєвський район є. Зборівський ето самоє. Зборівський район, глава адміністрації, він був колись директором птахофабрики. Стогодні прокуратура піднімає питання в нього зловживання на 12 тисяч грівен, так на цілий район скандал і так далі… Ні 12 тисяч. Район, кажуть, дуже росте… Ну дасте мені потім. Але поки ще прить-то їм поумєрьте…

"Деркач доповідає про прослуховування Тимошенко"

- Ну такого сімбіозу яще не бачив – Степан Хмара, Григорій Омельченко і Юля. (читає) І ще тут якась женьщіна… Ой-йой-йой!

- А ви подивіться, як він з нею розмовляє, як з любовніцею.

- Боже, як все це подивишся, як воно ето самоє, як черві.

- Омельченкіна… Я тебя приветствую.

- Угу. Там далі почитайте.-Ой-йой-йой. Отакого…

ТЕГИ: Киевкарате
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Читать комментарии