UA
 

Як обрати страхову компанію, щоб швидко та якісно врегулювати страховий випадокСпецпроект

Корреспондент.biz,  23 марта 2023, 18:40
0
296
Як обрати страхову компанію, щоб швидко та якісно врегулювати страховий випадок
Фото: Depositphotos

На це та інші питання відповідає Тетяна Щучьєва, директор страхової компанії "Експрес Страхування".

Тетяно Андріївно, за якими критеріями треба обирати страхову компанію? Власний досвід, рекомендації знайомих, інші джерела?

 Тетяна Щучьєва, директор CК "Експрес Страхування"

Дійсно, українці, як правило, покладаються на власний досвід та на рекомендації знайомих чи друзів. Але, якщо власного досвіду немає, а думки знайомих розійшлись, варто самостійно зробити вибір.

На 01.09.2022 року, за даними НБУ, в Україні діяли 127 страхових компаній, що пропонують ризикове страхування (окрім страхування життя). Тому, обрати серед такої кількості СК недосвідченому споживачу не так вже і просто.

Я пропоную в першу чергу звузити вибір страхових компаній уточненням: що саме будемо страхувати? Якщо автомобіль, тоді раджу спочатку вивчити рейтинги страхових компаній по КАСКО та по Автоцивільній відповідальності на різних порталах. Обирати рекомендую тих, що в більшості рейтингах входять у ТОП-10. Перевірити їх оцінку можна на сайті МТСБУ, дійсність ліцензій – на сайті НБУ та сайтах обраних СК. Обов’язково ознайомтеся із відгуками про обрані страхові компанії!

Далі надсилаємо до обраної п’ятірки СК запити через сайт, щоб перевірити, як вони реагують на запит клієнта. Отримуємо комерційну пропозицію та порівнюємо за такими параметрами, як тариф страхування, франшизи, умови договору. Особисто я рекомендую звертати увагу на швидкість реакції страховика на запит, якість та доступність проведеної консультації. Не забуваємо про уточнення умов та порядку виплати страхового відшкодування.

А чи можна зараз довіряти фінансовій звітності страховиків, чи ведеться вона взагалі та ким саме?

Фінансова звітність страховика разом з іншими документами (ліцензіями, структурою власності, інформацією для споживачів) має бути розміщена на сайтах СК для ознайомлення відповідно до законодавства.

Але я розумію, що навряд чи споживач, якщо він не бухгалтер, не аудитор та не фінансист, розбереться в звітності СК до НБУ.

Тому важливим буде те, наскільки страхова компанія зацікавлена просто та зрозуміло донести цю статистику до клієнта, й наскільки "далеко" на сайті ця інформація схована. Якщо її просто знайти, легко зрозуміти та зробити з неї висновки, це свідчить про бажання СК бути дружньою та відкритою для споживачів.

Depositphotos 

Чи можна отримати від страховика не гроші, а послугу – відремонтований автомобіль, щоб позбутися проблем із пошуком та придбанням автозапчастин?

Тут варто наголосити, що страховик має право займатися тільки страхуванням відповідно до виданих ліцензій, питання ремонту не входить до компетенції страховика.

Але! У страховика зазвичай є перелік додаткових сервісів, пов’язаних із обслуговуванням застрахованих авто, які організовуються за програмами асистансу. Серед цих сервісів частіше за все можна знайти евакуацію та технічну допомогу, інформаційну підтримку 24/7 та інші.

Ми вирішили доповнити цей перелік цікавою та дуже важливою послугою – організації та контролю строків відновлювального ремонту на СТО-партнерах нашої СК.

Затребуваність даного сервісу дуже висока, адже в 95% випадків клієнт зацікавлений в швидкому поверненні авто в стан придатного до використання. Інші 5% – це випадки повного знищення авто.

Depositphotos 

Дуже цікаво! Розкажіть, будь ласка, детальніше, як ця послуга працює?

За рахунок партнерських зав’язків, єдиного ІТ-рішення, діджиталізації процесу "врегулювання+ремонт" ми можемо ставити строки та контролювати їх на кожному етапі обслуговування клієнтів. Таким чином, ми знаємо про наявність запчастин для ремонту авто, за потреби навіть можемо прискорювати їх доставку (за доплату обираючи більш швидкій спосіб доставки) або допомагаємо знайти альтернативного постачальника. Також контролюємо, щоб клієнта вчасно запросили на ремонт. Така система допомагає досягти найкращого результату та зменшити вплив людського фактору на процес.

Не дивно, що така послуга дуже затребувана тими, хто цінує свій час. А як клієнту СК дізнатися, чи може він на щось подібне розраховувати?

Зазвичай перелік додаткових сервісів та унікальні страхові рішення СК має презентувати на кожному етапі спілкування з клієнтом. Тому ми завжди підкреслюємо, що клієнт нашої компанії користується унікальним страховим сервісом, що включає в себе контроль строків ремонту на СТО–партнерах. Про даний сервіс наша СК розповідає як на власному сайті, так й під час формування комерційних пропозицій по страхуванню.

А взагалі, наскільки зросла вартість відновлюваного ремонту за останній рік? Бажано з конкретними прикладами цін у 2021 та 2022 році.

Вартість та строки ремонтів в 2022 році збільшились, й відчутно. Наприклад, в нашій СК середня сума виплати за ремонт автомобіля по КАСКО збільшилась на 15% з 35,6 тис. грн ( 2021 рік), до 41 тис. грн (2022 рік). Середній строк постачання запчастин у 2022 році збільшився на 25% в порівнянні з 2021.

Основна причина – налаштування нових логістичних шляхів постачання запчастин у зв’язку з неможливістю користуватися морськими портами. Найбільші затримки відбувалися в період з березня по червень, але на кінець минулого року майже всі постачальники адаптувалися до ситуації та поновили довоєнні строки постачання.

 

Ось трійка запчастин, заміна яких найчастіше відбувається при ДТП – бампер, крило та фара. Середня вартість фари на автомобіль Toyota в 2021 році була 15 тис. грн, а в 2022-му вже 20 тис. грн (+33%). Середня вартість бампера на автомобіль КІА в 2021 році була 7 тис. грн, в 2022 році – 11 тис. грн (+57%), середня вартість крила на Mercedes-Benz в 2021 році була 25 тис. грн, в 2022-му – 31 тис. грн (+24%). Бачимо, що зростання є скрізь, але його ступінь залежить ще й від марки авто.

А власне самі страхові випадки сильно змінилися? Як виглядає ТОП-5 страхових випадків у воєнний час?

Якби ви задали це питання в березні-травні минулого року, я б відповіла, що 4,6% подій були пов’язані з військовими діями, ще 20% подій – це ДТП з причин неуважності/розгубленості водіїв в зв’язку із емоційним станом, пов’язаним з терміновою евакуацією. Але вже починаючи з червня характер та обставини страхових подій майже повернулися до звичних значень. Сплески по кількості подій приходилися на дні обстрілів та блекаутів, коли відбувалося масове відключення світла та світлофорів.

В нашій СК на ризик ДТП припадає 78,6% від всіх заявлених подій у 2022 році. Для порівняння, у 2021 році цей показник складав 80%. Основні обставини, з якими зверталися у 2022 році наші страхувальники по КАСКО є такими: ДТП або самостійний наїзд на перешкоду, пошкодження авто невстановленими особами, пошкодження авто предметами (камінці на дорогах, падіння гілок з дерев, цеглин з будівельних майданчиків) та викрадення.


 

ТЕГИ: автомобилистрахование
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ

Загрузка...