UA
 

Мистецтво зеленої металургіїСпецпроект

Корреспондент.net,  1 сентября 2021, 15:05
0
12839
Мистецтво зеленої металургії

Зберегти промисловість, але зробити її зеленою — ось така надмета вималювалась перед Україною власне цього року, коли Євросоюз прийняв нову екоініціативу Fit55.

Ну що ж, в нас є добра новина: Україна вже майже 10 років, як має металургійний завод, який відповідає усім найжорсткішим європейським екологічним вимогам

На початку серпня Корреспондент писав про новий амбітний план ЄС прискорити декарбонізацію. Нова мета — скоротити на 55% вуглецевий слід до 2030 року у порівнянні з рівнем 1990 року, хоча раніше йшлося в Green Deal про скорочення на 60%, але тільки до 2050 року. Як кажуть у таких випадках: ми зробили це ще тоді, коли воно не було мейнстримом.

У 2012 році в Україні запрацював абсолютно новий металургійний завод Інтерпайп Сталь, який вже маже 10 років залишається найбільшою екологічною інвестицією в українську промисловість за роки незалежності. Разом із суміжними виробництвами в будівництво заводу вкладено близько $1 млрд. Вже зараз підприємство має кращі екологічні характеристики, ніж вимагає Fit55 на 2030 рік.

 

Саме тому завод сьогодні є прикладом зеленої металургії в Україні. Навіть в Європі він перевершує багато підприємств, які тільки-но встали на шлях декарбонізації. Досягнути такого результату вдалося завдяки переходу на найбільш сучасний електросталеплавильний метод виробництва сталі. Він більш екологічний, ніж мартенівська та киснево-конверторна технології та максимально відповідає нормам Green Deal, європейському «зеленому курсу», метою якого є досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року.

Причина полягає в принциповій різниці між технологіями в сенсі обсягу вуглецевого сліду. Так, викиди СО2 у електропечей складають до 300 кг на 1 тонну сталі, що виплавлена. У мартенів цей показник перевищує 2.500 кг СО2, а при виплавці сталі киснево-конверторним способом викиди маємо на меншому рівні, але все одно дуже високі — 1.800-2.000 кг СО2 на 1 тонну сталі.

Наразі в ЄС металургійні підприємства мають рівень викидів в межах 700-1.300 кг СО2 на 1 тонну сталі. Мета Green Deal — менше ніж 330 кг СО2 на 1 тонну сталі. Обладнання Інтерпайп Сталі дозволяє тримати рівень викидів в межах 250 кг СО2. І тут варто зазначити, що у своїй ініціативі Fit55 ЄС вважає металургійну промисловість хіба що не найголовнішою мішенню майбутніх обмежень.

Але Інтерпайп Сталь буквально випередив час, оскільки завод побудований відповідно до усіх найжорсткіших екологічних вимог Євросоюзу. Його запуск дозволив закрити застаріле, екологічно брудне мартенівське виробництво, яке було розташоване раніше практично в центрі міста Дніпро. В результаті викиди СО2 компанія знизила в 10 разів, споживання природного газу — у 8 раз.

 

Повністю мінімізований вплив на навколишнє середовище. Проблема забруднення річки Дніпро вирішена завдяки впровадженню системи оборотного водопостачання. Підприємство не скидає промислові стоки в зовнішні водойми: вода очищається і повторно використовується на виробництві. Окрім того, сучасна система газо- і пилоочистки уловлює майже всі викиди шкідливих речовин і пилу в атмосферу. А спеціальний шумоізоляційний кожух, побудований навколо електродугової печі, поглинає усі звуки, що з’являються у процесі виплавки сталі.

Проєктуванням та будівництвом заводу під ключ займалася італійська компанія Danieli, один з лідерів у виробництві металургійного обладнання у світі. На Інтерпайп Сталі вже встановлене найсучасніше обладнання, а всі процеси максимально автоматизовані. Це дає можливість забезпечити персоналу максимально безпечні умови роботи. Навіть у дрібних деталях приділялась увага довкіллю: на вимогу місцевої громади компанія відмовилась від будівництва повітряної лінії електропередачі, замість неї збудували підземну, хоча це потребувало значно більших інвестицій на підведення електроенергії.

 

Цікаво, що в одному з туристичних центрів Італії, місті Удіне, що поруч з Венецією, розташований метзавод, який є абсолютним аналогом Інтерпайп Сталі. Він не впливає на навколишнє середовище, а туристи його просто не помічають.

На території підприємства розташовані п’ять артоб’єктів відомого данського художника Олафура Еліассона. Один з найвідоміших — Дніпровський схід, що розташований на набережній та символізує відродження промисловості України. Таким чином в концепції Інтерпайп Сталі досягли об’єднання сучасних технологій та мистецтва.

 

Завод Інтерпайп Сталь вже маже 10 років є найбільшою екологічною інвестицією в українську промисловість за роки незалежності

Повернутися до проєкту

ТЕГИ: Украинаметаллургияокружающая средаДень Независимостисталь
Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ